Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu (IAASB)

Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu (IAASB)

Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu (IAASB), Uluslararası Sürdürülebilirlik Güvencesi Standardı 5000 (ISSA 5000), Sürdürülebilirlik Güvencesi Çalışmaları için Genel Gereklilikler (ISSA) taslağını hazırladı. (Dış denetim, finansal ve finansal olmayan raporlamaya duyulan güven ve itimadın artırılmasında kilit bir rol oynamaktadır.)

Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu, yatırımcıların, düzenleyicilerin ve diğer paydaşların sürdürülebilirlik bilgilerine duydukları güven ve itimadı artırmak amacıyla, dönüm noktası niteliğinde, küresel bir sürdürülebilirlik güvence standardı geliştirmiştir.

Önerilen Uluslararası Sürdürülebilirlik Güvencesi Standardı (ISSA) 5000, Sürdürülebilirlik Güvencesi Görevleri için Genel Gereklilikler, tüm sürdürülebilirlik güvencesi görevleri için uygun, kapsamlı ve bağımsız bir standart olarak hizmet verecektir. Yakın zamanda yayınlanan IFRS Sürdürülebilirlik Açıklama Standartları S1 ve S2 de dahil olmak üzere, herhangi bir sürdürülebilirlik konusunda raporlanan ve birden fazla çerçeve altında hazırlanan sürdürülebilirlik bilgileri için geçerli olacaktır. Önerilen standardın meslekten bağımsız olması hem profesyonel muhasebeciler hem de muhasebeci olmayan denetim uygulayıcıları tarafından kullanılmasını desteklemektedir.

Son düzenleme 2024 yılı sonundan önce yayınlanacaktır.

Ve şimdi 1 Aralık 2023 tarihine kadar önerilen bu standartlar hakkında bir danışma toplantısı düzenliyor. SVI ve Capitals Coalition kendi topluluklarına danışarak burada özetlenen altı temel tavsiyeyi içeren bir yanıt hazırladı.

IAASB’ye şu çağrıda bulunuyorlar:

  1. Sürdürülebilirlik konusunda yaygın kabul gören Birleşmiş Milletler tanımını benimsemek.
  2. Daha dar ancak niteliksiz kapsamlar yerine daha geniş ancak nitelikli kapsamlara sahip olmak.
  3. Sürdürülebilirlik bağlamında ‘rasyonel amacı’ netleştirmek.
  4. Güvence uygulayıcıları için uygun beceri, bilgi ve deneyim gerektirir.
  5. Etkileri deneyimleyen kişilerin etkilerin tanımlanması, ölçülmesi ve değerlendirilmesine dahil edildiği süreçleri dikkate almalıdır.
  6. Sürdürülebilirlik performansına ilişkin güvence konularını ve karar alma sürecindeki dengeleri kapsamalıdır.

    Yazının devamı için tıklayın.