Ekip
Gonca Ongan
Renay Onur
Serra Titiz
Semih Boyacı
Berivan Eliş
Agata Fortuna
Tuba Bozaykut
Nazey Erdilek
Ceyda Özgün
Gülin Yücel
Duygu Güner
Şafak Müderrisgil
İzel Levi Coşkun
Burcu Güvenerek Araslı
Seda Ölmez Çakar
Deniz Hale Durakbaşı
Vizyon
Social Value Türkiye’nin vizyonu toplumsal eşitsizlikleri azaltmak ve insan refahını artırmak için sosyal, çevresel ve ekonomik etkilerin hesaplanması anlayışını benimsetmek ve yaygınlaştırmaktır.
Misyon
Kurumlar faaliyetleri sonucunda farklı paydaşlar üzerinde ortaya çıkan etkileri, sosyal fayda ilkeleri ve standartları çerçevesinde ölçerek ve yöneterek pozitif etkilerini artırabilir ve toplumsal eşitsizlikleri azaltabilirler. Bu amaç doğrultusunda derneğin misyonu;
- Dernek, kamu, sivil toplum kuruluşları, sosyal girişimler, fon veren kurumlar, özel sektör ve ilgili diğer paydaşları işbirliği amaçlı bir araya getirmek ve ağ oluşturmak.
- Kurumların karar verme süreçlerinde etki odaklı yönetim anlayışını içselleştirmelerini sağlamak.
- Kurumların etkilerini ölçerek olumsuz etkilerini minimize etmeleri ve olumlu etkilerini artırmalarını desteklemek.
- Etki ölçümü/sosyal değer alanında çalışan aktörlerin başvurduğu stratejik referans noktası olmak.
Hedefler
- Social Value Türkiye, etki ölçümlemesi, yönetimi ve planlamasını kamunun/politika yapıcıların gündeminde tutarak, sosyal etki bakış açısının ve anlayışının politika seviyesinde tanınmasını ve uygulanmaya konmasını teşvik eder.
- Kurumların karar verme süreçlerinde veri kültürünü benimseyerek; sosyal etki ölçümü ve yönetimi ile ilgili farkındalık ve bilgi sahibi olarak, kapsayıcı bir şekilde sosyal etki ölçümü ve yönetimi yapabilmelerini hedefler.
- Kurum çalışanlarının sosyal etki okur yazarlığını artırmanın yanı sıra etki ölçümü konusunda nitelikli uzman sayısının artırmayı hedefler.
- Toplumsal düzeyde, sosyal ve çevresel yatırımların etkilerine dair eleştirel bakış açının oluşmasına katkı sağlar.
Hikayemiz
Social Value International ile Türkiye’deki paydaşlar arasında uzun zamandır devam eden ilişkileri ve ortaklıkları, Sosyal Değer Türkiye’nin dernek olarak kuruluş süreci ve Social Value International’a Ortak Üye Ağı olma başvurusu takip etmiş ve Social Value Türkiye resmi olarak kurulmuştur.
Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu 2013 yılından bu yana Social Value International üyesidir. KUSIF, SVI hareketine ve SVI topluluğu tarafından desteklenen Impact Management Project Uygulayıcı Topluluğu üyeleri gibi diğer girişimlere dahil olmuştur.
Aralık 2015’te ilk Sosyal Etki Ölçümleme Konferansı KUSIF tarafından düzenlenmiş ve SVI tarafından desteklenmiştir. SVI ile bağlantılı bir Türkiye Sosyal Etki Grubu oluşturma fikri sunulmuş ve tartışılmıştır. KUSIF kolaylaştırıcılığında bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verilmiştir. Nisan 2017’de İstanbul’da düzenlenen Social Value Matters konferansında, SVI ile ilişkili bir ağ olan Türkiye Sosyal Etki Grubu kuruluşu duyurulmuştur.
KUSIF, 2020 yılının başından bu yana Türkiye’de Ortak Üye Ağı’nın resmi olarak kurulması için çalışmalarını sürdürmektedir. 29 Eylül 2020 tarihinde Türkiye Sosyal Etki Grubu ile gelişmeleri tartışmak üzere bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıya katılan grup üyeleri bu fikri desteklemiştir.
Toplantının ardından, Ekim ve Kasım 2020’de, ayrı bir oluşum kurmadan önce Koç Üniversitesi bünyesinde Social Value Türkiye’nin kurulması ve ön kuluçkalanması fikrini istişare etmek için sosyal girişimciler, sivil toplum sektörü, özel sektör, yatırımcılar, kamu sektörü ve bağımsız danışmanlardan oluşan 6 odak grubu gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte Social Value Türkiye’nin daha bağımsız bir yapı olmasına karar verilmiştir.
Bu kararın ardından, Türkiye’de sosyal değer hareketini inşa edecek ayrı bir oluşum kurmak üzere Şubat 2022’de bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Grupta, etki yönetimi ve sosyal değer hareketine gönül vermiş önemli paydaşlar yer almaktadır.
Agata Fortuna (KUSIF)
Berivan Eliş (Impact Hub Ankara)
Ceyda Özgün (Etkiyap)
Duygu Güner (Bağımsız Etki Uzmanı ve Araştırmacısı)
Gonca Ongan (KUSIF)
Gülin Yücel (Brika)
İzel Levi Coşkun (Mazars Denge)
Nazey Tekeli Erdilek (Originn)
Renay Onur (Adım Adım/Açık Açık/Spor İstanbul)
Semih Boyacı (Impact Hub İstanbul)
Serra Titiz (Mikado)
Şafak Müderrisgil (Etkiyap)
Tuba Bozaykut (Mikado)
Dernek resmi olarak 06 Eylül 2023 tarihinde kurulmuştur. Sosyal Değer Derneği’nin kuruluş sürecini Social Value International’a Ortak Üye Ağı olma başvurusu takip etmiş ve Social Value Türkiye resmi olarak kurulmuştur.
Ağlar
Social Value Türkiye, 26 ulusal ve bölgesel ağdan oluşan ve giderek büyüyen yaklaşık 2.000 profesyonelden oluşan Social Value International’ın Türkiye’deki ortak ağıdır. Toplumda finansal değerin yanı sıra sosyal değeri hesaplama ve yönetme biçimini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Social Value International, Sosyal Değer İlkelerini tanıtmak, uygulamaları iyileştirmek ve paylaşmak ve değişim için güçlü bir hareket oluşturmak amacıyla ağlarıyla ortaklaşa çalışmaktadır.
Küresel Ağ iki tür ağdan oluşmaktadır: Resmi yapısı olmayan SVI bağlantılı ülke ağları ve bağımsız ve resmi yapısı olan SVI ortak üye Ağları. Küresel Ağ hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.